FacebookTwitter

Over CBS De Reinbôge

“De Reinbôge” is een kleine plattelandsschool en telt circa 35 leerlingen. De kinderen komen uit het dorp zelf.
De school heet ‘De Reinbôge’ als verwijzing naar het Bijbelverhaal over de Ark van Noach. God doet na de zondvloed een eeuwige belofte aan Noach. God accepteert dat de mens goede en slechte eigenschappen heeft en belooft dat Hij ondanks al onze fouten voor altijd bij ons zal blijven. Als symbool van die belofte plooit de regenboog zich over de aarde als het regent en de zon schijnt..

De Reinbôge staat afgebeeld op de muur bij de hoofdingang en staat ook symbool voor ons onderwijs en onze pedagogische uitgangspunten als school. Op “De Reinbôge” mag je fouten maken, daar leer je van. Op onze school zul je niet veroordeeld worden omdat je iets niet kunt, maar uitgedaagd worden in wat je wel kunt!

Geschiedenis van het schoolgebouw

Nadat de vereniging voor Christelijk lager onderwijs te Tjerkwerd - Dedgum in 1902 werd opgericht, kon het jaar daarop het eerste schoolgebouw worden betrokken. Deze school stond pal aan de Waltaweg. De schoolwoning ernaast werd in hetzelfde jaar gebouwd.

In 1956 werd een nieuwe school gebouwd met eerst twee, later drie lokalen. Begin jaren tachtig bleek dit in een dusdanig slechte staat te verkeren, dat nogmaals besloten werd tot nieuwbouw. Bij de opening op 6 november 1987 werd de naam “De Reinbôge”aan de school gegeven. Ouders, personeel, kinderen en dorpsgenoten waren en zijn maar wat trots op het fraai ogende gebouw.

Het huidige schoolgebouw van de brede school

In 2009-2010 kreeg de school een facelift en uitbreiding. Er kwam een vierde lokaal. Er werd een nieuwe directie-, IB-, en een nieuwe teamkamer aangebouwd. Bovendien kreeg de school een grote ruime keuken met ict-hoek. Er vond groot onderhoud plaats zodat de school weer helemaal up to date is.
Nieuw is ook dat de school samen met een aantal partners onder één dak “De brede school Tjerkwerd” vormt. Tjerkwerd en Lollum zijn de enige tweede brede scholen van voormalig CBO Wûnserdiel

Samenwerkingspartners

Per 01-08-2010 heeft Tjerkwerd een brede school. Dat houdt in dat naast CBS “De Reinbôge” meer partners een vaste plek hebben in het gebouw. Onder één dak vinden we:

  • CBS “De Reinbôge”;
  • Peuterspeelzaal “It Pjuttehonk” door Stichting Kids First;
  • De Schoolbieb
  • Ook de muziekschool maakt voor haar lessen in Tjerkwerd gebruik van het gebouw.